7.17.2008

Salam dari London

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Maaf sebab dah lama tidak memberikan maklumat terkini dalam blog ini. Banyak perkara yang perlu dilakukan sejak beberapa minggu yang lalu.

Sejak 28 Jun lepas saya telah berlepas ke London kerana mengikuti program attachment di London South Bank Universiti. Program tersebut dijalankan selama 3 minggu dan saya beserta 3 orang pegawai dari KKM diamanahkan untuk melihat aspek Managing and Quality in Training.

Kami telah menghadiri beberapa sesi Mesyuarat bersama dengan pegawai dan ketua2 Unit di Fakulti Health and Sosial Care. Di samping itu kami juga telah dibawa melawat Poliklinik serta Hospital disekitar london.

Seperti yang telah kita ketahui, tiada jawatan yang setaraf AMO di UK. Jawatan Medical Assistant di sini mempunyai peranan seperti Pembantu Perawatan Kesihatan (Attenden).

Seperkara yang menarik di sini ialah terdapat satu pasukan yang
dipanggil Night Team dimana ia diketua oleh Nurse. Peranan
yang dilakukan sama seperti AMO di malaysia semasa ketiadaan
MO dimana mereka boleh rawat pesakit serta preskripe ubat. Kes2 yang teruk sahaja akan dirujuk kepada MO.

Ketua pasukan ini dipanggil clinical specialist Nurse yang kelayakan akademik adalah mempunyai Master. Saya rasa perkara telah dilakukan oleh AMO di malaysia tetapi kalau la dibuat secara sistematik seperti di UK, mungkin peranan AMO akan diiktiraf. Justeru, cadangan untuk mewujudkan AMO specialist memang tepat pada masanya.

Kalau boleh, lembaga atau Persatuan/Kesatuan dapat menghantar beberapa orang AMO untuk melihat lebih dekat sistem dan peranan Nurse specialist ini. Mungkin lawatan ke beberapa negara lain dapat membantu membuat perancangan yang lebih baik terhadap masa depan AMO.

Saya rasa cukuplah sekadar ini sahaja.


sekian.abu aiman
LSBU, Southwark
London